You are here
Ljepota & Zdravlje 

Da li se od stresa može prerano osijediti?

Zbog čega neko rano posijedi a neko i u pedesetim godinama jedva da ima koju sijedu vlas?

Odgovor na ovo pitanje dugo je mučio naučnike, koji i dalje pokušavaju pronaći način da obrnu proces.

Zbog čega uopće sjedimo i šta doprinosi tome da neko posijedi već u dvadesetim godinama? Kosa sjedi jer pigmentne ćelije nazvane melanociti u osnovi svakog folikula kose budu oštećene tokom bolesti, zbog okruženja ili jednostavno od starosti. Nije moguće odrediti jedinstveno vrijeme kada neko počinje da sjedi ali najčešće je to tokom četrdesetih ili pedesetih godina, a u kojim će to godinama tačno biti zavisi od gena, pola i porijekla, kako kaže dr James Kirkland iz Mayo klinike.

Žene svakako sjede kasnije nego muškarci, bijeli ljudi ranije nego tamnije puti, ali genetika je u slučaju dobijanja sijedih primarna.

To znači da ako su jedan ili oba roditelja imali sijede u ranim godinama, i njihovo dijete sigurno početi dobivati sijede u ranijem dobu. Pušenje također može ubrzati promjenu, a rane sijede mogu biti znak i autoimune bolesti, problema sa štitnom žljezdom ili sa srcem.

– Ako imate srčano oboljenje i vaša kosa je sijeda, to je znak pogoršanja bolesti – kaže dr Kirkland.

Istraživanje je pokazalo da su neki od logoraša tokom Drugog svjetskog rata, zbog lišenosti pravilne ishrane, također pretjerano i prerano osijedjeli, kaže dermatolog sa Cleveland klinike, koja se specijalizirala za probleme sa kosom.

– Sve je određeno zdravljem ćelija za proizvodnju pigmenta – kaže dermatolog.

Ona kaže da ne poznaje nikoga ko je dobio sijede zbog naglog gubitka kilograma ili preteranog vježbanja. Gubljenje preko dvadeset kilograma ili odlazak na hemioterapiju prije će izazvati gubljenje kose nego promjenu njene boje. Ne postoje lijekovi koji bi mogli obrnuti proces, iako je minoksidil, koji se koristi kod gubitka kose, u fazi testiranja jer su ljekari primijetili da bi ponekad utjecao i na samu boju kose a ne samo na opadanje, ukazujući na to da je podmlađivao melanocite.

I dalje, međutim, nije jasno da li hronični stres može učiniti da neko osijedi. Studije koje povezuju stres sa bojom kose i dalje su nedovoljne, iako u praksi postoje brojni primeri da je neko posijedeo tokom jako stresnih perioda, pišu nezavisne.com
Autor: Avaz.ba


Related posts