You are here
Hrana & Piće Lifestyle savjeti Zdrava hrana 

Evo što se događa tvom tijelu kad jedeš dva jaja dnevno!

Bez obzira na tvoje mišljenje o jajima, priznaj – sigurno imaš koje u hladnjak!

Za neke stručnjake doista vrijedi ona stara: „Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!“ Ili još bolje dva, i to ne zato jer su jaja ukusna, nego zato jer imaju jako puno benefita za naš organizam.

Što sadrže jaja
Puno toga! Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, ali i B12, riboflavin (B2) i folate. Osim toga, sadrže i minerale poput joda, željeza, kalcija, cinka i selena.

Jaja i kolesterol 
Možda si čula da su jaja loša zbog toga jer sadrže kolesterol? To nije istina! Postoji određena količina kolesterola u jajima, ali to nije loše za tebe, jer to nije tip štetnog kolesterola koji ulazi u krv, tvrde stručnjaci.

1. Mršavljenje s jajima !

Istraživanja su pokazala da doručak bogat bjelančevinama pomaže pri mršavljenju. Prema jednom istraživanju, niskokalorična dijeta u kombinaciji s redovitim doručkovanjem jaja, može ti pomoći da dvostruko brže smršaviš. Jaja daju dugotrajan osjećaj sitosti.

2. Jaja jačaju imunitet !

Istraživanja su pokazala da samo dva jaja na dan pomažu u borbi protiv upala, virusa i općenito bolesti. Jaje sadrži 22 posto preporučenog dnevnog unosa selena – elementa koji jača imunitet.

3. Bolje pamćenje !

Jesi li ikada čula za aminokiselinu kolin? Djeluje na živčane signale koji nam pomažu da se sjetimo svih sitnica koje se događaju iz dana u dan – a nalazi se u jajima.

4. Čudo za tvoje oči!

Lutein pomaže tvojim očima da zadrže čist i oštar vid. Nova istraživanja pokazala su da su kokošja jaja bogata luteinom. Inače, lutein prirodno proizvode tvoje oči, a on štiti mrežnicu od oštećenja.

5. Smanjuje depresiju!

Vitamin D, osobito u zimsko vrijeme kad nema sunca, potreban nam je u većim količinama. A u tome nam mogu pomoći jaja. Osim što smanjuje depresiju, vitamin D općenito jača kosti i zube. Jaja također sadrže kalcij – koji jača kosti i sprječava nastanak osteoporoze.

6. Dobro za krv!

Jaja sadrže puno folata, odnosno određeni tip vitamina B koji je nužan za stvaranje novih crvenih krvnih zrnca. Ljudi koji nemaju dovoljno folata – pate od anemije.

7. Usporava starenje!

Jaja sadrže aminokiseline koje pomažu pri stvaranju i regeneraciji stanica…

8. Smanjuje rizik od srčanih bolesti!

Kanadski znanstvenici otkrili su jasnu vezu između konzumacije jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti te određenih vrsta raka. U čemu je tajna? Jaja sadrže dva važna antioksidansa: triptofan i tirozin.

9. Gradi mišiće! 

Mnogi koji žele veće mišiće jedu više jaja – i to s razlogom. Jaja su puna bjelančevina – koje su krucijalne za rast mišića.

10.Štite kožu, kosu i tijelo!

Jaja sadrže puno vitamina B i omega tri masnih kiselina. A oni pomažu održati zdravima kožu, kosu i nokte.  Znamo da si znala da su jaja dobra za tebe, ali možda ćeš ih odsad gledati u drugom svijetlu.

24 sata.


Related posts