You are here
Lifestyle Ljepota & Zdravlje Savjeti i ideje 

Ispred očiju vidite tamne mrlje – pazite, to vam pucaju živci!

Ako vam se čini da vam ispred očiju idu velike mrlje prema dolje, postoji mogućnost da vam puca mrežnica koja sadrži veliki broj živaca. Neki vide krugove, a ni oni se ne pojavljuju bez razloga!

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijalista za očne bolesti, nužni su za praćenje zdravlja očiju i dijagnosticiranje mogućih poremećaja. Točkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.

 

– Mrlje koje idu prema dolje i izgledaju kao da vam je netko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnice koja sadrži brojne živce i krvne žile.

Jedan od razloga pojave svjetlosnih krugova ili “aureola” je česta kod ljudi koji nose kontaktne leće i nastaje zbog nakupine proteina ili prljavštine. No krugovi mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.

Rezultati istraživanja bostonskog sveučilišta pokazuju da će se u bližoj budućnosti jednostavnim testiranjem oka moći provjeriti opasnost od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi. Dr. Lee Goldstein i njegovi suradnici su pomoću posebnog lasera uspjeli prepoznati poseban protein koji se pojavljuje kod oboljelih. Znanstvenici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u liječenju ove  bolesti.

Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače mogu biti podbuhlost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te neuobičajena osjetljivost na svjetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.

Zbog snižene razine hormona u menopauzi žene mogu primijetiti pojačanu suhoću očiju, peckanje i svrbež. Liječi se kapima i treba izbjegavati suhi sobni zrak, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme i agresivnu šminku.

Crvenilo bjeloočnica se javlja zbog pretjerivanja u alkoholu koji širi krvne žile, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergija za koje su najjednostavniji lijek umjetne suze.

 

24 sata.

 


Related posts

Leave a Comment