You are here
Lifestyle savjeti Zdrava familija Zlatni savjeti 

Lako se prenosi: Konjunktivitis se širi preko ručnika i jastuka!

PREVENCIJA :Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo, redovito perite odjeću, posteljinu i zajedničke površine poput kvaka, a jastučnice često mijenjajte!

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama. Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije klamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako rijetko. Uzročnici su i alergije na pelud, prašinu, kozmetiku za oči ili životinjsku dlaku, a konjunktivitis može biti povezan s nekom drugom bolesti. Javlja se tijekom obične prehlade ili nekih vrsta osipa.

Glavni simptomi konjunktivitisa su crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, osjećaj pečenja ili svrbež oka i kapaka, a kapci su često slijepljeni pri buđenju. U većini slučajeva problem se javlja na jednom oku i uz odgovarajuću higijenu neće se proširiti na drugo. Kod alergijskoga konjunktivitisa obično postoji obostrano crvenilo očiju, koje prati suzenje oka i svrbež, a kod nekih virusnih konjunktivitisa oboljeli može imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo.

Kod bakterijskoga konjunktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara žutozeleni iscjedak iz oka. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tijekom noći sljepljuje trepavice, pa se oči nakon buđenja teže otvaraju – pojašnjava sugovornica.

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (ručnik, jastučnica ili odjeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose kontaktne leće, kao i oni koji vrijeme provode pred računalom. Poteškoće se mogu javiti i zbog suhog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suhi zrak.

I novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Bolest se naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmianeonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid – upozorava dr. Irena Filipović-Grčić i dodaje da liječenje ovog stanja ovisi o uzročniku.

Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, osobito kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida – ističe te dodaje da u blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se mogu se nabaviti bez recepta, a u slučaju bakterijskoga konjunktivitisa pomažu antibiotici u obliku kapi, koje treba primjenjivati nekoliko puta na dan, po preporuci oftalmologa. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergije, odnosno može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen.

U blagim slučajevima također mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

 

Haber ba.


Related posts

Leave a Comment