You are here
Hrana & zdravlje Lifestyle savjeti Zdrava hrana 

Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!

Ako je kesten kralj jeseni, dunju možemo nazvati kraljicom.

Možemo ju koristiti kao prevenciju za rak, pomaže kod gubitka tjelesne težine, poboljšava probavu, smanjuje holesterol, jača imuni sistem, spriječava gastrointestinalne bolesti, smiruje upale, pogoduje zdravlju kože, smanjuje krvni tlak, spriječava alergijske reakcije i potiče cirkulaciju

 

Dunja je prilično neobičan plod koji je usko povezan s jabukama i kruškama. Stablo dunje je listopadno i prilično maleno, a plod je žuto-zlatne boje, po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama. Vrijednost ovog voća kao prehrambenog proizvode datira iz daleke prošlosti kada se uzgajalo zbog svoje ornamentalne kvalitete i atraktivnih blijedo ružičastih cvjetova. Neki historičari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu.

Kao i većina voća, dunja je bogata hranjivim tvarima poput vitamina A, B i C, vlakanima i mineralima poput kalija, bakra, selena, cinka, fosfora, kalcijuma, željeza i magnezijuma. Sadrži malo masti, a njezina bogata hranjiva vrijednost djeluje aktivno na zdravlje.

1. Podstiče cirkulaciju i zdravlje 

Dunja se sastoji od pozamašne količine minerala poput željeza, bakra i cinka. Ova tri minerala, zajedno s ostalim elementima u tragovima, su bitna za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kada je proizvodnja crvenih krvnih stanica visoka, tada se cirkulacija pojačava, što znači da se kisik bolje prenosi cijelim tijelom. To uzrokuje povećani protok krvi kroz kožu i vlasište, što povećava zdravlje folikule dlake i potiče njen rast.

2. Podstiče 

Poboljšanje probave jedan je od najboljih načina da zadržite željenu težinu i ubrzate metabolizam. Visoki udio vlakana u dunji, uravnotežuje i podstiče bolji rad gastrointestinalnog sistema. Zauzvrat ćete imati željenu težinu i više energije.

3. Liječi ulkus

Sok od dunje je koristan za osobe koje pate od ulkusa. Također pomaže u liječenju peptičkih ulkusa jer smiruje gastrointestinalni trakt.

4. Alergijske reakcije

Dunja kontroliše alergijske reakcije. Ako se nanosi u obliku gela, može biti korisna u liječenju atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Visok nivo vitamina C, prisutan u dunji, također pomaže u kontroli upala i poboljšanju zdravlja i izgleda kože.

5. Gastrointestinalne bolesti

Osim poboljšanja funkcije probavnog trakta, vlakna prisutna u dunji mogu pomoći u spriječavanju određenih gastrointestinalnih stanja kao što su upalna bolest crijeva (IBD), različite vrste raka i divertikulitis.

6. Prevencija raka

Rak je jedna od najčešćih bolesti današnjice i sve što može smanjiti šanse za razvoj raka obično postaje vrlo popularno. Dunja se sastoji od mnoštva antioksidansa koji su vrlo efikasni u neutralizaciji i uklanjanju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidacijski spojevi prisutni u dunji izravno su povezani s manjom šansom za razvoj različitih vrsta raka.

7. Snižavanje krvnog tlaka

Kalijum je jedan od najznačajnijih minerala prisutnih u dunji, što je bitno za održavanje normalnog krvnog tlaka i olakšavanje prijenosa tekućine u ćelijama. Kalijum uzrokuje opuštanje krvnih žila i arterija, čime se smanjuje naprezanje kardiovaskularnog sistema. To smanjuje šansu za aterosklerozu, srčani i moždani udar.

8. Protivupalna svojstva

Zrela dunja obiluje vitaminom C i predstavlja gotovo 25% preporučene dnevne doze tog vitamina. Vitamin C jača imunitet i pomaže u liječenju raznih upala. Također posjeduje antialergijska svojstva i može se koristiti u pripremi prehrambenih proizvoda za alergičare.

9. Zdravlje kože

Dunja se sastoji od veće količine antioksidansa i vitamina koji su vrlo korisni za održavanje zdrave i mlade kože. Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala što direktno smanjuje pojavu bora, uklanja nečistoću i brani kožu od posljedica UV zračenja.

10. Jača imunoi sistem

Kao što je već rečeno, dunja se sastoji od ogromne količine antioksidansa i vitamina C i E, što pomaže u jačanju imuniteta. Vitamin C podstiče imuni sistem što je prva linija odbrane od patogenih organizama, virusa i bakterija u tijelu.

 

Haber ba.


Related posts