You are here
Alternativa Lifestyle Ljepota i savjeti Savjeti i ideje Zdrava familija Život 

Savjet stručnjaka: Tajne lijepe i mladolike kože u bilo kojoj dobi!

Za lijepu i zdravu kožu osnova je svakodnevno čišćenje te dnevna i noćna krema za vaš tip kože, a idealan make-up je mineralni puder koji ne šteti i može se popravljati tijekom dana!

Savjeti za ljepotu i mladolikost svuda su oko nas, no lako je izgubiti se u silnim infomacijama. Zato smo za mišljenje upitali naše stručnjake, s velikim iskustvom u medicinskim tretmanima kože. 
- Za lijepu, njegovanu i zdravu kožu osnova je svakodnevno čišćenje, a onda i dnevna te noćna krema. To su osnove svakodnevne njege kod kuće .

Stavljate li kremu na poluočišćeno lice, posao ne valja. Posljedice lošeg čišćenja vide se s godinama, bore i suhoća lica pojavljuju se ranije, koža gubi sjaj i zdravi ton.

Za piling pak treba imati mjeru da ne ‘gulite’bespotrebno prirodnu zaštitu kože i ne izazivate bespotrebnu iritaciju. Važno je izabrati proizvod koji vam odgovara i primijeniti ga prema uputama. Koliko često treba raditi piling, ne ovisi o godinama.

Nastavlja da su najbolji anti-age sastojci oni koji djeluju na problem koji je najviše izražen, a to su, primjerice, gubitak elasticiteta, neujednačena boja kože, bore, izražene pore…

Anti-age sastojci

Zlatni standard su retinol, C vitamin, hijaluronska kiselina, a onda i peptidi, niacamidi, lipo-hidroksi kiselina, druge kiseline i derivati prirodnih sastojaka grožđa, crnog čaja, zobi, lavande, anđelike, morskih organizama… Sastojci i koncentracija ovise o tipu proizvoda, radi li se o kremi, gelu ili pilingu, zatim načinu primjene, je li za dan ili noć, kao i specifičnom području na koje se nanose.
 Nastavlja da je anti-age kremu korisno nanositi na područje oko očiju, gdje su naročito izraženi znakovi starenja zbog tanke kože, škiljenja, dugogodišnjeg nanošenja i skidanja make-upa, mimike…

Nanošenje kreme

Dobro je nanositi kremu i na područje oko usta, naročito u pušača. Predlažem i na vrat i na ruke, područja koja često zanemarujemo, a ponekad izgledaju kao da pripadaju drugoj osobi.

No nije svaki preparat za svaku kožu.

Neki su učinkoviti, ali agresivni za osjetljivu kožu, neki se moraju primjenjivati samo noću. Uvijek predlažem serume, a onda i anti-age kremu, obavezno sa zaštitnim faktorom. Noću treba izabrati kremu za svoj tip kože, s nekim anti-age sastojkom koji se smije primjenjivati samo dok nismo izloženi suncu. Danas je umjetnost savjetovati koju kombinaciju sastojaka izabrati, koju teksturu i koncentraciju, a pritom uskladiti želje i mogućnosti. Efikasnost nekih jačih preparata uspoređuju s korzetom za kožu – kraće, ali intenzivnije djelovanje, a neke druge prirodnije, sa zelenim čajem za kožu, radi blagog duljeg djelovanja.

Manje je više

Umjesto nekog skupog proizvoda, primjerice kreme oko očiju, nije korisno koristiti jeftiniji u većoj dozi. – Nećete dobiti bolji rezultat ako mislite da nanošenjem u debljem sloju nadoknađujete neki sastojak, jer koža može upiti određenu količinu, koliko uđe u pore, i to je to.

Kreme i preparate za lice treba odabrati prema tipu kože, savjetuju stručnjaci.

Razlikujemo četiri osnovna tipa kože. Normalnu kožu prepoznajemo kao čistu – bez prištića, ujednačene boje tena. Suhoj koži ne vidimo pore, ponekad se čini kao jako zategnuta i bore se pojavljuju dosta brzo. Treća je kombinirana ili mješovita koža, prepoznatljiva po masnoj T-zoni (čelo, nos i brada), dok su obrazi suhi. T-zona ima proširene pore, češće se javljaju prištići, dok se na obrazima pojavljuju simptomi suhe kože. Četvrta, masna koža, ima proširene pore na cijelom licu, sklona je prištićima, pogotovo upalama. Ova se koža jako sjaji, a boja tena je neujednačena. Prednost ovog tipa je da sporije stari, nema bora, upravo radi velike količine masnoće u koži. Dodaje da se često susrećemo s raznim elementima koji mijenjaju stanje površinskog sloja kože, primjerice vjetar, promjena godišnjeg doba, sunce.

To može izazvati i promjenu tipa kože, a utjecaj imaju i dob, hormoni te životni stil. Masna koža, primjerice, postupno može prijeći u suhi tip kože. Stoga, ako primijetite da koža reagira crvenilom ili mu ne odgovara krema, promijenite ritual njege.

Mineralni puder lako se popravlja

Što se tiče samog make-upa za mladolik izgled, prednost daje mineralnim puderima jer su lagani, ne štete koži i mogu se popravljati tijekom dana – neće ga biti previše. Osim laganog pudera, u top proizvodima su i ruž-rumenilo ili neki drugi multifunkcionalni proizvod, dva u jedan.

Dobro je imati i maskaru koja ide u više slojeva, za više načina šminkanja. Za večernji look predlaže pojačanje pigmentima. Dolaze u obliku praha i omogućuju više načina šminkanja, jače ili slabije. Korisni su i olovka za usne ili mat ruž jer su dugotrajni, a mat izgled lica postići ćete uz puder u kamenu.

24 sata.

Related posts