You are here
Hrana & zdravlje Lifestyle Ljepota & Zdravlje Ljudi & zdravlje 

Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva!

U svoju prehranu, nakon detoksa, uvrstite svježe začine te često koristite limun. Neka vam svakodnevna navika postane i ispijanje tople vode prije nego doručkujete!

U danima nakon detoksa vraćamo se uobičajenom ritmu prehrane, ali i nastavljamo s nekim novim namirnicama.

Kao što nije preporučljivo naglo krenuti s reduciranim obrocima, niti vraćanje velikih količina hrane nakon dana čišćenja nije preporučljivo, a lakoća i polet koje ćete osjetiti mnogima su poticaj da izdrže, govori Senka Kušer-Mijić.
Nakon čišćenja osjetit ćete zdrave impulse koje tijelo daje, poput povratka istinske gladi. Prirodan znak zdravog apetita je glad i taj osjećaj ne treba potiskivati. Njime nam tijelo šalje jasne signale da smo potrošili zalihe.

Pretrpavanje hranom donijelo je zaborav gladi i poruke koje tijelo nosi – ‘Ako sam gladan, daj mi goriva’. Vrlo često jedemo bez pravog osjećaja gladi i najčešće smo neprekidno siti i puni, pa samo u sebe ubacujuemo hranu. Uz to, postoji i suprotnost – zanemarivanje stanja gladi, koja se na kraju ugasi i organizam pati – objašnjava ayurvedska stručnjakinja.

Mnogi se ujutro bude s osjećajem sitosti i punine, no to je znak da nam je organizam pretrpan još od prijašnjeg dana i da prbavlja to što smo unijeli.

Ako ujutro jedemo, a nismo gladni, samo ćemo tijelu dati dodatni teret koji mora probaviti i sagorjeti. Pustite da probavi ono što je uneseno, poštujte znakove i jednostavno, ako ne osjećate jutarnju glad, jedite manje ili uopće ne jedite dok stvarno ne ogladnite.

Detoksikacija će vam povratiti i osvijestiti taj praiskonski osjećaj gladi – kaže Senka Kušer-Mijić te nastavlja:

Uspješna detoksikacija je i osjećaj lakoće i poleta često praćen emocijama koje nas preplavljuju. Možete osjećati ponos na svoju ustrajnost, pa ne krijte zadovoljstvo i prepustite se tom osjećaju ispunjenja – kaže naša sugovornica. Potaknuti promjenama nakon detoksa, možda ćete lakše usvajati nove navike.

ZNAKOVI DOBROG DETOKSA:

Puni smo energije, nema osjećaja nadutosti
Imamo redovitu stolicu
Apetit je dobar
Koža je sjajna i glatka, a jezik ružičast i bez naslaga
Jasno mislimo i bolje vidim

Top 10: Navike koje treba zadržati nakon detoksa
Čaša tople vode
Prije doručka popijte čašu tople vode. Navika koja prati cijeli program detoksikacije, s nekoliko kapi limuna ili ne. Topla voda grije, čisti stijenke želuca, aktivira probavnu vatru i potiče probavu.

Koristite limun
Pun je antibakterijskih i antiseptičkih svojstava. Limun potiče aktivnost želučanih sokova, ali i uzrokuje oslobađanje slobodnih radikala u tijelu. Začinite njime salatu ili ga iscijedite u toplu vodu.

Zaboravite led i hladne napitke
Topli ili napitak sobne temperature najbolje djeluje na naš organizam, čak i ljeti. Hladna voda gasi probavnu vatru, pa za početak izbacite kockica leda iz hladnjaka.

Ručajte oko podneva
Iako ste zaposleni, jedite između 12 i 14 sati. Uvijek, pa i kad nemate kuhani obrok. Rad naše probavne vatre najjači je kad je sunce najsnažnije. Tad lakše izgaramo svu hranu.

Redovito čistite jezik
Jezik je spojen s probavnim traktom. Njegovim čišćenjem pomažemo eliminaciji toksina iz tijela. Čišćenje je najbolje raditi ujutro. Protokol je opisan na stranici 42.

Uvrstite začine u prehranu
Iz prehrane izbacite industrijske i umjetne začinske mješavine jer umjeto njih možete koristiti svježe – peršin, celer, đumbir, kadulju i brojne druge začine.

Ne zaboravite na ghee
Ayurvedsko žuto zlato jedna je od rijetkih uljnih supstancija koju hvale zbog pozitivnog učinka. Svakodnevna žičica u jelo jedan je od prvih koraka u očuvanju zdravlja.

Uljenje i samomasaža
Uljenje tijela i vlasišta te samomasaža revitalizirajući su postupci za kožu i cijelo tijelo. Ako nemate vremena svaki dan, primjenjujte ih u dane odmora i vikendom.

Uvedite svojih pet minuta
Ako nemate vremena za slobodne aktivnosti, vježbu ili meditaciju, uvedite “mojih 5 minuta”. Sjedite mirno osluškujući disanje. Tako ćete stvorit naviku za uvođenje mira.

Ayurvedsko žuto zlato jedna je od rijetkih uljnih supstancija koju hvale zbog pozitivnog učinka. Svakodnevna žičica u jelo jedan je od prvih koraka u očuvanju zdravlja.

Ayurvedske rasajane
Rasajane su supstancije koje djelju na hranjenje svih tkiva, potiču vitalnost i revitalizaciju te jačaju imunitet. To su biljke poput – Organic India Almaki, Ashwagandha, Brahmi, Tulsi.

24 sata.


Related posts